Dans etiquette

Etiquettes zijn een belangrijk onderwerp binnen de danswereld, maar komen niet vaak aan bod binnen de lessen.
Deze maand brengen we daar verandering in met de module ‘Social dance skills.’

In deze module komt alles aan bod wat te maken heeft met etiquettes. Ook zullen we échte jaren ‘20 en ‘30 etiquettes de revue laten passeren.

Dans etiquettes laten zich opdelen in 3 onderdelen, Hygiëne, uitnodigen en floorcraft.

Hieronder volgt meer info per onderdeel.

Hygiëne

Een te weinig besproken onderwerp door het taboe wat er op rust. Toch is het netter om iemand op een vriendelijke manier aan te spreken dan achter de rug om te zeggen dat hij of zij onfris is.

Zorg in ieder geval zelf al voor een fris voorkomen door schone kleren een frisse adem en een lekkere geur. Je danst dicht bij elkaar dus wil je fris ruiken. Een kauwgompje of deodorant doet al wonderen. Ben je iemand die snel zweet of draag je synthetische kleding? Neem dan een extra bovenstuk mee zodat je kunt wisselen als dit nodig is.
Ook een handdoekje om af en toe je voorhoofd af te doen is dan handig.

Draag je haar omhoog of in een staart, een zwiepende bos haar in andermans gezicht wordt niet als prettig ervaren. Dit geldt ook voor bijvoorbeeld lange kettingen, je wil een ander geen pijn doen. 

Ruikt iemand toch onfris, of zwiept er constant haar in je gezicht. Vraag de ander om even wat deo op te doen of het haar in een staart te doen voor de volgende dans. Zo voelt de ander zich geholpen en hebben jullie daarna tóch nog een heel fijn dansje.

Uitnodigen

Vanuit vroegere etiquette zit er ingebakken dat mannen de vrouwen vragen. In de hedendaagse tijd is dit al lang niet meer het geval. Iedereen mag iedereen vragen.
Nu is het zo dat niet iedereen dat durft, voor degenen die een ander ten dans vragen gemakkelijk vinden, vraag ook eens iemand die het niet durft.
In Swing creëer je samen de dans, dus of je nu beginnend of gevorderd danser bent, creëren doe je samen. Je past je altijd aan aan de ander, geef de ander geen les tijdens het dansen en lukt iets niet? Zie dat dan als een variatie, niet als mislukking. 

In principe weiger je geen dans, maar het kan wel eens zijn dat je geen zin hebt om te dansen, het nummer te snel voor je is of je even uit moet rusten van de vorige. Geef dit dan op een nette manier aan.
Zegt de ander nee, respecteer zijn/haar keuze en blijf beleefd. 

Zegt de ander ja? Fijn! Begeleid je partner naar een open plek op de dansvloer. Start rustig op, glidend of in closed embrace, totdat je de connectie gevonden hebt, dan kun je los. 

Na de dans storm je natuurlijk niet de dansvloer af. Er is geen afgesproken hoeveelheid dansjes, maar voelde de dans goed, dan ga je meestal voor een tweede. Het wordt niet als netjes gezien wanneer een koppel de hele avond alleen met elkaar danst omdat swing een sociale dans is. 

Bedank de ander voor de dans, je hebt een fijn moment met diegene gedeeld, dat mag benoemd worden. Daarna begeleid je je partner weer van de dansvloer aan. 

Floorcraft

Allereerst! Vermijd botsingen! Je kijkt altijd uit waar je je partner naar toe stuurt en je waarschuwt je partner wanneer er iemand richting jullie komt. Het best doe je dit door je connectie te verstrakken en kort in je frame te blijven.
Leider en volger zijn beide gelijk verantwoordelijk voor het voorkomen van botsingen. 

Ben je onverhoopt toch gebotst of heb je per ongeluk op iemands voet gestaan. Biedt dan je excuses aan en, wanneer diegene veel pijn heeft, vraag of je kan helpen. 

Is het druk op de dansvloer? Dans dan kleine figuren, een SwingOut is dan niet de beste keuze om te maken. Let ook erg goed op je rockstep, houdt deze onder je eigen core zodat de kans kleiner is dat je iemand schopt. 

Het woord dansvloer zegt het al, je danst op de dansvloer. Wil je discussiëren, bij kletsen of overleggen doe je dat naast de dansvloer. Wanneer diegene dat ook wil.

Je geeft geen ongevraagde lessen op de dansvloer. Ben je op een social, is iedereen daar voor het plezier en niet voor een les. Tijdens de les worden de leraren betaald voor de les, jij hoeft hun werk niet te doen. Dit geldt ook voor het geven van feedback. 

Maakt je partner een foutje, of jij? Roep dan geen ‘sorry’ maar lach en ga door! Alles wat je danst is een variatie op een bestaande move en er is een grote kans dat je partner niet eens doorheeft dat het een onbedoelde variatie was. 

En dan de allerbelangrijkste van allemaal: blijf lachen! Dansen doe je toch voor je plezier!