Boekenweek dag 8: How to listen to Jazz – Gioia

Deze week is het boekenweek. Omdat er heel veel swingboeken zijn en je misschien door de bomen het bos niet meer ziet. Vertellen we deze week iedere dag over één boek wat wij leuk, interessant of inspirerend hebben gevonden. Er zijn natuurlijk nog veel meer boeken, heb je nog leuke andere boeken die we deze week niet benoemen, laat het ons weten!

“How to Listen to Jazz” van Ted Gioia is een boek dat praktisch advies en inzichten biedt voor iedereen die geïnteresseerd is in het begrijpen en waarderen van jazzmuziek.

Het boek behandelt de geschiedenis van de jazz, de belangrijkste elementen van jazzmuziek en hoe je het luisteren naar jazz met een kritisch oor kunt benaderen. Gioia legt het belang uit van ritme, harmonie, melodie en improvisatie in de jazz en geeft voorbeelden van belangrijke jazzmuzikanten en hun bijdragen aan het genre. Over het algemeen is “How to Listen to Jazz” een nuttige gids voor zowel beginners als doorgewinterde luisteraars om hun begrip en plezier van jazzmuziek te verdiepen.

Dansen doe je in combinatie met de muziek, nooit alleen maar ‘op’ de muziek of zonder naar de muziek te luisteren. Daar is dit boek een goede handleiding bij.