Een korte historie

Lindy Hop toen en nu

De oorsprong van Lindy Hop

Wij zeggen vaak: “Waan je terug in de tijd van de jaren ’20 en 30” en ook vertellen we in de lessen vaak over delen van de geschiedenis van Lindy Hop, over de hele geschiedenis zou je hele boeken kunnen schrijven (dat is ook gebeurd!) Met deze korte historie we jullie een klein beetje meer inzicht geven in de oorsprong van Lindy Hop.

Een korte historie

Lindy Hop is een swingdans die ontstond in de late jaren 1920 en begin jaren 1930. Deze ontstond in de Afro-Amerikaanse gemeenschap in Harlem, New York. Het werd geboren uit een mix van verschillende dansstijlen, waaronder de Charleston en de tapdans. De dans kreeg zijn naam ter ere van Charles Lindbergh. Dezee beroemde Amerikaanse piloot was de eerste die in 1927 een solo-non-stopvlucht over de Atlantische Oceaan maakte.

Ontwikkeling in Harlem

Lindy Hop ontstond en ontwikkelde zich in de clubs van Harlem. Denk daarbij aan zalen als de Savoy Ballroom, waar dansers van alle kleuren samenkwamen om te dansen. Het was een dans die improvisatie, partnerwerk, acrobatische elementen combineerde op de swingende jazzmuziek van de grootste jazzmuzikanten.

Lindy Hop werd ook bekend buiten Harlem door optredens en danswedstrijden. Beroemde dansers zoals Frankie Manning, Norma Miller en de Whitey’s Lindy Hoppers reisden door het land om op te treden en te onderwijzen. Lindy Hop had een grote invloed op de ontwikkeling van latere swingdansen, zoals de jitterbug en de West Coast Swing.

Revitalisatie en wereldwijde populariteit

De populariteit nam af in de jaren 1950 en 1960. Dit kwam door het ontstaan van andere muziek, maar rond de jaren 1980 – 1990 werd Lindy Hop nieuw leven ingeblazen. Dit allemaal dankzij de inspanningen van dansliefhebbers en historici.

Tegenwoordig wordt Lindy Hop wereldwijd beoefend en zijn er vele Lindy Hop-evenementen, festivals en dansgemeenschappen die de passie levend houden.

Net zoals jij! Door mee te doen aan lessen, workshops, dansavonden en het creëren van geweldige dansjes op geweldige muziek. Kijk ook eens bij onze links voor leuke boeken en films en om meer van de historie van Lindy Hop te weten te komen,

Wij zeggen vaak: "Waan je terug in de tijd van de jaren '20 en 30" en ook vertellen we in de lessen vaak over delen van de geschiedenis van Lindy Hop, over de hele geschiedenis zou je hele boeken kunnen schrijven (dat is ook gebeurd!) Met dit stukje willen we jullie een klein beetje meer inzicht geven in de oorsprong van Lindy Hop.