Leiden of volgen?

Welke rol past bij jou en waarom?

Wat is nou het verschil tussen leiden en volgen, en welke rol past bij jou?

Bovenstaande vragen worden ons vaak gesteld, heel begrijpelijk want je wil natuurlijk de rol kiezen die bij je past. Of dat nou leiden, volgen of allebei is.

Beide rollen zijn even belangrijk in Lindy Hop, je bent beiden 50% verantwoordelijk, je vult elkaar aan tijdens iedere dans. Omdat iedereen anders is, anders leidt, anders volgt, anders interpreteert en anders voelt is geen enkele dans hetzelfde. Dat maakt Lindy Hop uniek.

Er is geen zwart-witte uitleg over wat de leider specifiek doet en wat de volger specifiek doet omdat er veel overlappend gebied is, toch proberen we het voor je duidelijker te maken in dit stukje.

De leider:

De leider, soms ook lead genoemd, heeft als eerste taak om de moves te initiëren en de richting van de dans te bepalen. Hij of zij bedenkt welk figuur hij of zij wil leiden of in welke richting er gedanst wordt. De leider moet duidelijk aanwezig zijn en heldere signalen afgeven terwijl er ook ruimte voor de volger is om te anticiperen, reageren en eigen invulling te geven,

Het vergt aanpassingsvermogen, creativiteit en flexibiliteit om als leider te kunnen floreren. Leiders zijn constant aan het anticiperen op hun partner, op de muziek en op de dansers om hen heen.

De volger:

Volgers, of follows, hebben in de eerste plaats een reactieve taak. Zij reageren op de signalen, richtingen en bewegingen van de leider. Dit reageren is altijd een interpretatie, iedere volger danst dus anders. Ze luisteren net zoals de leider naar de muziek en voegen hun eigen stijl toe aan de dans. Volgers zijn alert, flexibel, alert en nemen de tijd om de initiatie van de leider te interpreteren. Ze brengen, net zoals de leider, hun eigen persoonlijkheid en expressie in de dans, waardoor elke dans uniek wordt.

Hoewel de rollen van leider en volger verschillend zijn, is er een constante samenwerking, een dialoog. Dit is één van de dingen die Lindy Hop, Lindy Hop maakt.

Dus, ben jij een leider of volger in Lindy Hop?

Als je wil kan je beiden zijn, of je kiest voor één vaste rol. Het is geheel aan jou. Wil je initiëren of wil je interpreteren?

Lindy Hop biedt de vrijheid om te wisselen tussen rollen (soms zelfs tijdens één dansje!) en te genieten van het samenspel en improvisatie. Het gaat erom samen te creëren en te delen in de magie van Lindy Hop.