FAQ

Algemeen

Ik wil meer weten over swing dans, de muziek en andere extra’s, waar kan ik dit vinden?

Kijk onder het kopje ‘Voor jou’ voor al deze info. Veel plezier met ontdekken!

(Proef)lessen

Ik wil graag kennis maken met één van jullie lessen in een proefles, waar en wanneer kan dat? 

Iedere eerste les van de maand kan je meedoen met een proefles Lindy Hop in Nijmegen of Den Bosch. Met regelmaat zijn er extra proeflessen, deze kun je vinden in de kalender.
Voor de proeflessen moet je je inschrijven, dat doe je via deze knop.

Voor de andere dansen die we aanbieden hebben we geen standaard proeflessen. Wil je toch kennismaken, contacteer ons, dan bespreken de mogelijkheden.

Je hebt geen partner nodig voor een proefles. Wil je een proefles op een event of feest wat je organiseert? Contacteer ons, dan bespreken we de mogelijkheden. 

Ben ik te oud om een Swingdans te leren?

Nee, nooit! 

Kan ik me alleen inschrijven voor een partnerdans?

Dat kan zeker, zolang we niet expliciet vragen om een partner zoals bijvoorbeeld bij de Aerials & Dips lessen. De partnerdansen worden natuurlijk met een partner gedanst, maar omdat we rouleren in de lessen heb je geen ‘eigen’ partner nodig. We houden met de inschrijvingen wel rekening met het leider/volger ratio. Wanneer we te veel registraties binnenkrijgen van één van de rollen kom je op de wachtlijst. Het is dan niet zeker of je mee kan doen aan de lessen.

In de ELEF lessen wordt er geen ratio aangehouden omdat iedereen allebei de rollen leert. Kun je dus niet terecht in de reguliere beginnersles, denk dan eens na of de ELEF les iets voor jou is.

Heb je je eenmaal alleen ingeschreven voor een les, kun je daarna niet meer als koppel genoteerd worden.

In de solo lessen heb je natuurlijk geen partner nodig. 

Hoe werkt dat ‘Zelf kiezen wat je leert?’

Iedere beginnend Swingdanser volgt een aantal modules die de basis vormen van Lindy Hop. In de kalender zijn die modules te herkennen aan het woord ‘basics’. Dit zijn er 3. (6-count basics, 8-count, basics, Charleston basics)
Nadat je de basismodules gevolgd en voldoende afgerond hebt mag je zelf een keuze maken uit de onderwerpen die per maandmodule geboden worden. Zo heb jij zelf inspraak in jouw swingdans ontwikkeling en kun je kiezen wat je leuk of uitdagend vindt.

Hoe verdien ik medailles?

Je verdient medailles door het meedoen aan een module. Met deze medailles kun je weer meedoen met andere modules. Wil je weten welke medailles je nodig hebt?
Kijk dan bij de module in de kalender.

Wat is het verschil tussen leiders en volgers?

In Lindy Hop is iedere partner 50% verantwoordelijk voor het creëren van de dans. De één leid, de ander volgt. Beide rollen zijn in principe even makkelijk of moeilijk. Het kan wel zijn dat één van de rollen je beter ligt.
Iedereen is vrij om de rol te kiezen die het best bij hem/haar/het past.

Als leider ben je simpel gezegd verantwoordelijk voor de richting van de volger en het creëren van spanning en energie op momenten dat je een richting aan wil geven. Jij bent degene, aan het begin van je Lindy Hop dans carrière, die bepaald welke move je gaat doen en hoeveel energie daarvoor gebruikt wordt. Jij moet bedenken welke move je wil doen, of dat dan lukt is één tweede, daar gaat het niet om. Later, wanneer je langer danst en de technieken beter onder de knie hebt vloeit dit meer samen met de muziek en je danspartner en hoef je niet meer of in ieder geval veel minder te denken.

Als volger ben je simpel gezegd verantwoordelijk voor het overnemen en opvolgen van de energie en richting die je van de leider krijgt. Je focus ligt het op maken van en het voelen van de connectie met je danspartner en open te staan voor elke mogelijkheid. Als beginner hoef je niet te denken welke move je gaat doen, maar moet je dit leren voelen, zonder zelf invulling te geven aan wat je denkt dat er gaat gebeuren. Een volger danst dus een fractie van een tel later dan de leider. Later wanneer je langer danst en de technieken beter onder de knie hebt ervaar je zelf ook tijd om toffe dingen in je dans te doen die niet geleid of gevolgd zijn.

Moet ik een rol kiezen?

Nee. Je hebt verschillende opties wat betreft het kiezen (of niet) van een rol. Iedereen is vrij om de rol te kiezen die het best bij hem/haar/het past of ons te laten kiezen welke rol je in de les hebt.
Het verschil in rol zit hem in de verantwoordelijkheid die jij hebt voor een bepaald deel van de dans. Voor degenen die niet kunnen of willen kiezen bieden we naast de reguliere lessen ook ELEF lessen aan.

Wat zijn ELEF lessen?

ELEF staat voor ‘Everybody Leads, Everybody Follows.’ Deze beginnersmodules duren net zo lang als de reguliere module. In deze module leer je bijna tegelijkertijd de volgers- en leidersrol. De ene les doe je mee als leider en de andere als volger. Door dit om en om te doen leer je beide rollen. Je hebt geen danservaring nodig voor de ELEF lessen. In deze lessen wordt geen ratio aangehouden maar wel gerouleerd.
ELEF lessen zijn er alleen voor beginners, daarna kies je zelf als welke rol je de komende maandmodules doet. Dit mag je uiteraard per maand wisselen.

Waarom rouleren we in de lessen?

Bij het leren van Lindy Hop rouleer je altijd tijdens de lessen. De twee grootste redenen hiervoor zijn het sociale aspect en het leren van jouw aandeel in de dans.
Lindy Hop is van origine een sociale dans, deze danst men met elkaar en je leert elkaar tijdens het dansen kennen. Zo wordt je onderdeel van de groep, de warme Lindy Hop community en deel je in de rijke cultuur en historie. In de lessen dragen we dit uit en maken we geen uitzonderingen.
Lindy Hop is een dans waarin connectie centraal staat, door deze connectie kun je de ander leiden of volgen. Je bent dus altijd 50% verantwoordelijk voor de dans. Dit leer je door met verschillende partners te dansen, iedereen heeft een ander lijf, andere spanningsopbouw, andere focus en een andere persoonlijkheid. Dit komt terug in de dans. Om deze reden rouleren we tijdens de lessen en maken we daar geen uitzonderingen op.
Op socials (dansavonden) ben je natuurlijk vrij om te dansen met wie je wil, ook wanneer dat de hele avond met één persoon is.

Hoe werkt de wachtlijst?

In Bueno, ons registratieprogramma, kun je zien hoeveel deelnemers er zijn in een les. In de meeste partnerdans lessen werken we met max. +1 ratio. Dat wil zeggen dat er in iedere les 1 leider of 1 volger te veel mag zijn. Je kunt dus op voorhand zien of je op de wachtlijst komt.
Kom je op de wachtlijst hoef je nog niet te betalen. Zodra er dan een plekje vrij komt krijgen alle ‘wachtlijsters’ automatisch en gelijktijdig een berichtje. Degene die de plek als eerste claimt en betaald heeft de open plek. Je kunt voorkomen dat je op de wachtlijst komt door met een partner in te schrijven.
Sta je op de wachtlijst voor een event of maandmodule en is die module of het event afgelopen, sta je niet automatisch op de wachtlijst voor de volgende. Je moet hier zelf voor registreren.

Ik heb een les gemist, kan ik die inhalen? 

Na de les kun je de recapvideo bekijken met de dingen die we hebben gedaan. Dit kun je altijd zelf oefenen. Soms is het mogelijk om de les in te halen in de andere stad. Dus bijvoorbeeld, je danst normaliter in Nijmegen, dan kun je hem inhalen in Den Bosch. Dit moet altijd overlegd worden met de leraren om zeker te weten of het mogelijk is.

Gebruik ook de oefenuren om te komen oefenen of je gemiste les te oefenen met iemand die er wel was. Wanneer je meerdere lessen hebt gemist kun je ook een privéles boeken met één van de leraren. Zij zorgen ervoor dat je weer bij bent én geven je extra tips hoe aan je dansvaardigheden te werken. 

Op welke datum en hoe laat is mijn les? 

Kijk hiervoor in het lesschema

Bueno

Wat is Bueno?

Bueno is ons ledenregistratieprogramma. Meer informatie over Bueno en hoe en waarom je het gebruikt vind je hier.

Locatie

Waar geven jullie je lessen?

Kijk voor antwoord op deze vraag hier

Waar kan ik het best parkeren?

Kijk voor antwoord op deze vraag hier

Kosten

Wat zijn de kosten? 

Kijk hiervoor bij het kopje ‘prijzen.’ Check ook of een abonnement misschien iets voor jou is! Daarmee krijg je een fijne korting en profiteer je ook van vele andere voordelen.

Heb ik recht op korting?

Korting

Studenten aangesloten bij ESN krijgen 10% korting op hun lessen of lidmaatschap. Je vraagt de kortingscode op bij ESN en vult hem in bij het bestellen van een module of jaarabonnement.

Werken jullie met regelingen voor lage inkomens?

Ja! Woon je in Nijmegen of in de Overbetuwe en heb je een laag inkomen, kun je gebruik maken van de Meedoen-regeling. Deze kun je inzetten om lessen bij ons af te nemen. Neem voordat je je inschrijft contact met ons op wanneer je dit wil.
Ga naar de site van de Meedoenregeling om te kijken wat je moet doen om de regeling aan te vragen.
Woon je in Den Bosch, dan is er de Bijzondere bijstand regeling. Vraag deze aan op de website van de gemeente.

Ben je aangesloten bij stichting Quiet of stichting Anders kun je contact met hen opnemen om te kijken naar eventuele mogelijkheden om bij onze lessen aan te sluiten.

Kleding

Wat voor kleding en schoenen moet ik aan? 

Draag kleding waar jij je fijn in voelt. Een vintage full-dressed look, of je lekkere trainingsbroek, het is allemaal goed. Je schoenen zouden binnenschoenen moeten zijn, schoenen die dus niet buiten gedragen worden. Dit is om de vloer te beschermen. Draag schoenen met blanke zolen of zolen die niet afgeven. Voor beginners adviseren we om platte schoenen te dragen of schoenen met een klein (max. 3 cm) hakje. Swing dansen zijn dansen die een flinke bounce hebben, dat is niet mogelijk op (hoge) hakken.

Voor dansers die al langer dansen hebben we tips voor officiële dansschoenen, zie Links. Voor de Burlesque workshops wordt specifiek gevraagd om hakken, daarover lees je meer in het event. Bij twijfel over de goede schoenen en kleding, contacteer ons. 

Wat heb ik nodig voor de lessen? 

Goede zin, binnenschoenen en een flesje water. Wanneer je veel zweet adviseren we ook een handdoekje en een schoon setje kleding. 

Events & workshops

Waar en wanneer zijn de workshops? 

Deze informatie staat op veel plekken. Kijk bij Events en onze Facebook pagina voor alles wat JazzOut organiseert. We vernieuwen de informatie regelmatig, dus je bent altijd up-to-date.
Voor events niet georganiseerd door JazzOut, maar wel in Nederland, check dan de Lindyhop.nl kalender.

Ik wil alles weten wat jullie doen, hoe houd ik dat bij?

Like onze Facebook pagina en kijk regelmatig op onze website. Alle informatie die je nodig hebt staat daar. Je kan je ook inschrijven op de nieuwsbrief. Dat gebeurd automatisch bij inschrijving voor een les/workshop, maar kan je ook aanvragen via ons contactformulier.
We hebben ook een ‘Waar is de Swing’ appgroep. Wil je daar in, contacteer ons, wij kunnen je dan toevoegen.

Meer informatie nodig?

Geen probleem! E-mail ons!